Tran islandzki Lysi: naturalne wspomaganie zdrowia dla każdego

Trany Lysi na lodzieTran Islandzki Lysi to naturalny produkt, uznany i ceniony za swoje wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Produkowany zgodnie z najwyższymi standardami i z poszanowaniem środowiska naturalnego. Stosowany w celu wzmocnienia odporności i ogólnej poprawy zdrowia. Dostępny w kilku wariantach smakowych, zależnie od preferencji Pacjenta.


Czym jest tran i jakie ma właściwości dla zdrowia? 
Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany najczęściej z wątroby ryb dorszowatych. Tran Islandzki Lysi to naturalny suplement diety pozyskiwany z wątroby dzikich ryb morskich, w tym z dorsza arktycznego - wysoko cenionej ryby, pochodzącej z czystych przybrzeżnych wód Islandii. Warto zaznaczyć, że ryby, które stanowią podstawę tranu Lysi pozyskiwane są z certyfikowanych łowisk, z dbałością o zachowanie równowagi ekosystemu.


Kluczowe zalety Tranu Islandzkiego Lysi:

  • bogactwo i wysoka zawartość składników odżywczych,
  • unikalne wskaźniki organoleptyczne gwarantujące przyjemny zapach i smak,
  • wysoka jakość podyktowana produkcją wyłącznie z naturalnych surowców,
  • bezpieczeństwo stosowania - produkt wolny od zanieczyszczeń.


Nieocenione walory prozdrowotne Tranu Islandzkiego Lysi wynikają z bogatego składu. Produkt obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (dwie aktywne formy: kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA), witaminy A i D oraz inne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie serca, mózgu, stawów i skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w obniżaniu poziomu lipidów oraz cholesterolu, obniżają ciśnienie tętnicze i wykazują działanie profilaktyczne w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny i przyczyniają się do regulacji stężenia glukozy we krwi. Witaminy A i D regulują pracę układu immunologicznego, są kluczowe dla prawidłowej pracy mózgu. Dodatkowo witamina A wpływa na stan skóry i nabłonków, a witamina D uczestniczy w metabolizmie wapnia i reguluje proces różnicowania komórek.


Wskazania do stosowania
Tran Islandzki Lysi mogą przyjmować zarówno osoby dorosłe jak i dzieci (już od 6-go miesiąca życia). Suplementację zaleca się przede wszystkim Pacjentom, którzy mają okresowo zwiększone zapotrzebowanie na witaminę A i D np. dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, osoby w wieku podeszłym, osłabione, z infekcją, w okresie rekonwalescencji, a także w profilaktyce COVID-19. Z uwagi na udowodnione, korzystne działanie kwasów EPA i DHA zaleca się podaż wśród Pacjentów kardiologicznych, z chorobami oczu, z chorobami układu nerwowego[1]. Ponadto, z uwagi na walory odżywcze polecam przyjmować tran Lysi w okresie ciąży i laktacji.


Jak dawkować?
Tran Islandzki Lysi dawkujemy zależnie od wieku i celu suplementacji, standardowo zaleca się przyjmować 5-10 ml płynnego produktu dziennie, w trakcie lub po posiłku. 
Zwracam uwagę, że dawkowanie może się różnić zależnie od rodzaju preparatu i zawartości kwasów omega-3. Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 (EPA+DHA) wynosi 250mg dziennie, natomiast według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności[2] (z ang. European Food Safety Authority EFSA) optymalny poziom spożycia EPA i DHA jest znacznie wyższy i wynosi 1000 mg dziennie, a w grupach podwyższonego ryzyka: chorób krążenia, nowotworowych, autoimmunologicznych i neurodegeneracyjnych około 2000 mg dziennie. 


Autorka:
Dr n. farm. Magdalena Jachorska

Piśmiennictwo:
[1] Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3. Lekarz POZ 2020; 5(6): 278
[2] Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). EFSA Journal 2012; 10(7): 2815