mgr Karolina Dobrowolska-Zrałka
dietetyk kliniczny
Kwasy tłuszczowe omega-3 – dlaczego są tak ważne?
Wstęp
Kwasy tłuszczowe omega-3, to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (tzw.: „zdrowe tłuszcze”), które pełnią szereg ważnych funkcji fizjologicznych. Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować takich ilości kwasów omega-3, która jest niezbędna do przeżycia, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z produktami spożywczymi. Pomimo wielu naukowo udowodnionych benefitów zdrowotnych, w dalszym ciągu są często pomijane w planowaniu posiłków, zdecydowanej większości Polaków.
Które kwasy tłuszczowe należą do grupy kwasów omega-3?
Do rodziny kwasów omega-3 zaliczają się głównie kwasy:
- eikozapentaenowy (EPA),
- dokozaheksaenowy (DHA)
- kwas α-linolenowy (ALA).
ALA
Kwas α-linolenowy (ALA) jest najczęściej występującym kwasem tłuszczowym omega-3 w diecie [1].
Organizm wykorzystuje go głównie do produkcji energii, ale może on być również przekształcany w biologicznie aktywne formy dwóch innych kwasów omega-3, EPA i DHA. Jednak ten proces konwersji jest nieefektywny i zaledwie niewielki procent ALA jest przekształcany w aktywne formy [2–4].
ALA znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, np.:
- nasiona lnu,
- olej lniany,
- olej rzepakowy,
- nasiona chia,
- orzechy włoskie,
- nasiona konopi,
- soja.
EPA
Kwas eikozapentaenowy występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego:
- tłustych rybach morskich,
- oleju rybnym.
Jego część może zostać przekształcona w DHA.
DHA
Uznaje się, że to właśnie kwas dokozaheksaenowy jest najważniejszym kwasem tłuszczowym omega-3 dla organizmu człowieka.
Jest on kluczowym składnikiem strukturalnym mózgu, siatkówki oka i wielu innych części i komórek ciała [5].
Podobnie jak EPA, występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak:
- tłuste ryby,
- olej rybny.
Mięso, jaja i nabiał pochodzące od zwierząt karmionych trawą również zawierają jej znaczne ilości, jednak bardzo dużo zależy od sposobu ich chowu.
Kwasy omega-3 – dlaczego są tak istotne?
Tak jak napisałam we wstępie, kwasy omega-3, szczególnie EPA i DHA, wspierają zdrowie każdego człowieka – od życia płodowego po sędziwy wiek. W badaniach naukowych udowodniono pozytywne działanie zarówno profilaktyczne jak i terapeutyczne wielu schorzeń. Poniżej wymieniłam kilka z nich:
- przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu [6,7]
- poprawiają funkcję układu sercowo-naczyniowego:
- działają przeciwmiażdżycowo,
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżają ryzyko zawału serca,
- przeciwdziałają chorobie tętnic obwodowych [8],
- obniżają stężenie triglicerydów [9].
- obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera [10]
- przeciwdziałają depresji i stanom lękowym [11–15]
- zapobiegają utracie wzroku (zwyrodnieniem plamki żółtej) [16]
- obniżają przewlekłe stany zapalne w organizmie [17–19]
- poprawiają insulinowrażliwość i hamują lipogenezę (może być pomocne w profilaktyce i leczeniu otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2) [20]
- mogą poprawić kondycję skóry [21–23]
- wspierać nawilżenie skóry
- zapobiegać hiperkeratynizacji mieszków włosowych (objawiającej się małymi czerwonymi guzkami często widocznymi na ramionach)
- chronić przed przedwczesnym starzeniem się skóry
- zmniejszać ryzyko wystąpienia trądziku
Aktualnie na świecie dominuje tzw. „dieta zachodnia”, w której zdecydowanie przeważają kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 są niezbędne i powinny występować w diecie człowieka, jednak kluczowe są ich zrównoważone proporcje, aby zapobiegać potencjalnemu, prozapalnemu działaniu kwasów omega-6 [20]. Osiągniecie prawidłowej równowagi między tymi kwasami tłuszczowymi możliwe jest dzięki dbaniu o spożywaniu pokarmów bogatych właśnie w kwasy omega-3.
EPA i DHA – ile ich powinno być w prawidłowej diecie?
Spożycie EPA i DHA zależy od wieku i stanu fizjologicznego. Ze względu na istotny wpływ omega-3 na prawidłowy rozwój płodu i niemowląt, kobiety w ciąży i karmiące piersią potrzebują ich więcej, a szczegółowe wytyczne dotyczące spożycia EPA i DHA dla populacji Polski, znajdują się w Tabeli 1.
Tabela 1 Dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA dla populacji Polski [24].
GRUPA WIEKOWA | ZALECANE SPOŻYCIE |
---|---|
Dzieci 7-24 miesiące | Wyłącznie DHA: 100 mg/dobę |
Dzieci 2-18 lat | EPA+DHA: 250 mg/dobę |
Dorośli | |
Kobiety w ciąży i karmiące piersią | 250 mg EPA/dobę + 100-200 mg DHA/dobę |
Aby spełnić zapotrzebowanie na kwasy omega-3, zalecane jest spożywanie 1-2 porcji tłustej ryby morskiej w tygodniu. Jeżeli nie jest to możliwe do zrealizowania, wówczas należy suplementować dietę np.: tranem. Uzupełnienie diety w kwasy EPA i DHA jest szczególnie istotne dla osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską.
Wiesz jakie są najlepsze źródła pokarmowe kwasów omega-3? Śledź nas uważnie, bo jeszcze w tym miesiącu pojawi się kolejny wpis, dzięki któremu Twoja dieta już nigdy nie będzie uboga te zdrowe kwasy tłuszczowe!
Piśmiennictwo
- Kim KB, Nam YA, Kim HS, Hayes AW, Lee BM. α-Linolenic acid: Nutraceutical, pharmacological and toxicological evaluation. Food and Chemical Toxicology. 2014 Aug;70:163–78.
- Stark AH, Crawford MA, Reifen R. Update on alpha-linolenic acid. Nutr Rev. 2008 Jun 2;66(6):326–32.
- Burdge GC, Calder PC. Conversion of α-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod Nutr Dev. 2005 Sep;45(5):581–97.
- Domenichiello AF, Kitson AP, Bazinet RP. Is docosahexaenoic acid synthesis from α-linolenic acid sufficient to supply the adult brain? Prog Lipid Res. 2015 Jul;59:54–66.
- Guesnet P, Alessandri JM. Docosahexaenoic acid (DHA) and the developing central nervous system (CNS) – Implications for dietary recommendations. Biochimie. 2011 Jan;93(1):7–12.
- Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. Maternal consumption of a docosahexaenoic acid–containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance on problem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1572–7.
- Ramakrishnan U, Stein AD, Parra-Cabrera S, Wang M, Imhoff-Kunsch B, Juárez-Márquez S, et al. Effects of Docosahexaenoic Acid Supplementation During Pregnancy on Gestational Age and Size at Birth: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial in Mexico. Food Nutr Bull. 2010 Jun 15;31(2_suppl2):S108–16.
- Dawczynski C, Martin L, Wagner A, Jahreis G. n−3 LC-PUFA-enriched dairy products are able to reduce cardiovascular risk factors: A double-blind, cross-over study. Clinical Nutrition. 2010 Oct;29(5):592–9.
- Skulas-Ray AC, Wilson PWF, Harris WS, Brinton EA, Kris-Etherton PM, Richter CK, et al. Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2019 Sep 17;140(12).
- Tully AM, Roche HM, Doyle R, Fallon C, Bruce I, Lawlor B, et al. Low serum cholesteryl ester-docosahexaenoic acid levels in Alzheimer’s disease: a case–control study. British Journal of Nutrition. 2003 Apr 1;89(4):483–9.
- Sánchez-Villegas A, Álvarez-Pérez J, Toledo E, Salas-Salvadó J, Ortega-Azorín C, Zomeño MD, et al. Seafood Consumption, Omega-3 Fatty Acids Intake, and Life-Time Prevalence of Depression in the PREDIMED-Plus Trial. Nutrients. 2018 Dec 18;10(12):2000.
- Chae M, Park K. Association between dietary omega-3 fatty acid intake and depression in postmenopausal women. Nutr Res Pract. 2021;15(4):468.
- Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramanieapillai M, et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190.
- Su KP, Tseng PT, Lin PY, Okubo R, Chen TY, Chen YW, et al. Association of Use of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids With Changes in Severity of Anxiety Symptoms. JAMA Netw Open. 2018 Sep 14;1(5):e182327.
- Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramanieapillai M, et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190.
- Jiang H, Shi X, Fan Y, Wang D, Li B, Zhou J, et al. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and fish intake and risk of age-related macular degeneration. Clinical Nutrition. 2021 Dec;40(12):5662–73.
- Khalili L, Valdes-Ramos R, Harbige LS. Effect of n-3 (Omega-3) Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation on Metabolic and Inflammatory Biomarkers and Body Weight in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of RCTs. Metabolites. 2021 Oct 28;11(11):742.
- Guo Y, Ma B, Li X, Hui H, Zhou Y, Li N, et al. n-3 PUFA can reduce IL-6 and TNF levels in patients with cancer. British Journal of Nutrition. 2023 Jan 14;129(1):54–65.
- Kavyani Z, Musazadeh V, Fathi S, Hossein Faghfouri A, Dehghan P, Sarmadi B. Efficacy of the omega-3 fatty acids supplementation on inflammatory biomarkers: An umbrella meta-analysis. Int Immunopharmacol. 2022 Oct;111:109104.
- Wnęk D. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – źródła i właściwości. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci. 2023.
- Parke MA, Perez-Sanchez A, Zamil DH, Katta R. Diet and Skin Barrier: The Role of Dietary Interventions on Skin Barrier Function. Dermatol Pract Concept. 2021 Jan 29;e2021132.
- Sawada Y, Saito-Sasaki N, Nakamura M. Omega 3 Fatty Acid and Skin Diseases. Front Immunol. 2021 Feb 5;11.
- Thomsen BJ, Chow EY, Sapijaszko MJ. The Potential Uses of Omega-3 Fatty Acids in Dermatology: A Review. J Cutan Med Surg. 2020 Sep 28;24(5):481–94.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Dietary guidelines for the Polish population and their application. National Institute of Public Health – National Institute of Hygiene (NIZP-PZH); 2020.