fbpx

O nas

Stoisko

Lýsi to islandzka firma z tradycją sięgającą 1938 roku, uznawana za jednego z czołowych producentów tranów i olejów rybnych. Jednocześnie to nr 1 na świecie w produkcji tranu - oleju z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus Morhua) - ponad 40% globalnej produkcji oleju z wątroby dorsza pochodzi właśnie z zakładów Lýsi w Islandii. W Polsce produkty Lýsi - trany i kapsułki Omega-3 - są dostępne od wczesnych lat 90., ciesząc się zaufaniem i uznaniem konsumentów.

 

Lýsi jest członkiem GOED (Global Organization for EPA and DHA Omega-3s) – międzynarodowej organizacji zrzeszającej ponad 200 firm z branży Omega-3.

 

Celem GOED jest promowanie rzetelnej wiedzy naukowej na temat korzyści zdrowotnych EPA i DHA, wspieranie wysokich standardów jakości w branży oraz zwiększanie świadomości konsumentów i specjalistów ochrony zdrowia. Dzięki członkostwu w GOED, Lýsi aktywnie uczestniczy w kształtowaniu standardów branżowych i promowaniu najwyższej jakości kwasów Omega-3 na świecie.

 

 


 

Jakość produktów Lýsi została potwierdzona certyfikatami:

 

FSSC 22000

Międzynarodowy standard zarządzania bezpieczeństwem żywności oparty na normie ISO 22000 i uznany przez Globalną Inicjatywę na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Safety Initiative).

 

GMP - Good Manufacturing Practice

Dobra Praktyka Produkcyjna, czyli system regulacji i wytycznych, który zapewnia, że produkty są wytwarzane zgodnie z najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa. GMP jest kluczowa zwłaszcza w branżach takich jak farmaceutyczna.

 

MSC - Marine Stewardship Council
To międzynarodowe oznaczenie, które potwierdza, że ryby i owoce morza pochodzą ze zrównoważonych połowów. Otrzymują go tylko firmy z branży przetwórstwa rybnego, które spełniają rygorystyczne standardy dotyczące ochrony ekosystemów morskich, dbałości o zachowanie populacji ryb oraz odpowiedzialnego zarządzania zasobami.

 

FOS - Friend of the Sea

Oznaczenie to potwierdza, że rybołówstwo spełnia wysokie standardy w zakresie ochrony środowiska, zachowania populacji ryb oraz minimalizowania wpływu na ekosystemy morskie.