Tran Islandzki Lysi: Zdrowie, siła i smak w jednej butelce

Tran Islandzki LysiTran Islandzki Lysi, czyli olej z wątroby dorsza atlantyckiego, to płyn który dzięki specjalnym technikom produkcji i oczyszczania posiada aksamitną konsystencję, delikatny smak i praktycznie niewyczuwalny zapach. Nie daje efektu „odbijania się”, nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach. Co więcej, dzięki dostępnym wersjom smakowych i możliwości wykorzystania jako naturalny składnik przepisów kulinarnych, jego suplementacja to czysta przyjemność.


Zalecane dawkowanie

Tran, ze względu na swoje właściwości,  można stosować u osób dorosłych i seniorów, a także u dzieci już od 6-go miesiąca życia. Codzienna dawka tranu Lysi, biorąc pod uwagę zawartość aktywnych form kwasu omega-3, czyli DHA i EPA, to 5-10 ml. Zalecane dzienne spożycie dla dzieci od 6-go miesiąca do 6-go roku życia to 5ml, dla dzieci powyżej 6-go roku życia i osób dorosłych 10 ml. Tran przyjmujemy doustnie w trakcie lub po posiłku. Dla najmłodszych warto wybrać tran w płynie o przyjemnym owocowym smaku lub tran w kapsułkach do żucia. 

Znakomitym rozwiązaniem jest przyjmowanie tranu jako naturalny i zdrowy dodatek do ulubionych potraw.

 

Pomysł na przepis

Tran Islandzki Lysi świetnie sprawdza się w formie: 

  • Dressingu do sałatek - wystarczy zmieszać porcję tranu z octem balsamicznym, odrobiną musztardy i ulubionych przypraw. Tran stanowi znakomity zamiennik oliwy z oliwek. 
  • Składnika koktajli odżywczych – blendujemy banana, kilka truskawek, dowolny napój mleczny i łyżeczkę tranu, opcjonalnie możemy dodać porcję protein w proszku. Tak przygotowany koktajl to bogactwo witamin i składników odżywczych, dawka energii na cały dzień. 
  • Shot’a witaminowego – mieszamy łyżkę tranu, łyżkę konfitury np. z owoców róży, i odrobinę soku z rokitnika. Mixtura znakomicie zwiększa odporność i wybornie smakuje. 
  • Składnik twarożku – w wersji wytrwanej łączymy posiekana cebulę, czosnek i dodajemy łyżeczkę tranu, zdrowy pomysł na śniadanie.

Regularne spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów bogatych w związki z rodziny omega-3, zapewnia szerokie spektrum korzyści zdrowotnych, takich jak hamowanie stanów zapalnych, chorób układu krążenia czy cukrzycy. Tran Islandzki Lysi stanowi bogactwo składników odżywczych wzmacniających odporność i wspierających pracę serca, a tym samym dobre samopoczucie. To niezastąpiona, codzienna dawka zdrowia.


Porada:
Zwracam uwagę na inne, jednocześnie przyjmowane, preparaty zawierające witaminę A i D. Warto zasięgnąć opinii farmaceuty lub lekarza w kwestii ustalenia optymalnych dziennych dawek.


Autorka:
Dr n. farm. Magdalena Jachorska