W poszukiwaniu doskonałości: wskaźnik TOTOX a jakość tranu

Pacjenci aptek szukając preparatów na wzmocnienie odporności, często pytają o dobrej jakości tran, jednak niewielu z nich słyszało o wskaźniku jakości TOTOX. W niniejszym artykule chciałabym wyjaśnić czym jest TOTOX, jaka powinna być jego wartość i dlaczego jest traktowany jako wskaźnik jakości i świeżości produktu.

jakość tranu fiolkaCodzienna dawka tranu, bogatego w omega-3, to szereg korzyści dla naszego zdrowia:
działanie kardio-, neuro- i hepatoprotekcyjne, antyoksydacyjne, immunomodulujące.
Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych suplementacja tranu wpływa
również na stan naszej skóry, przyspiesza gojenie ran.
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3:
DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy)
to jedne z niezbędnych składników budulcowych, są niezastąpionym elementem konstrukcyjnym
wszystkich komórek organizmu. 

Warto zaznaczyć, że nasz organizm nie potrafi zsyntetyzować EPA i DHA, dlatego zaleca się ich codzienną suplementację np. w postaci tranu. Tu jednak rodzą się pytania: jak wybrać dobrej jakości olej rybi, na jakie parametry zwrócić uwagę, które wartości świadczą o skuteczności i bezpieczeństwie działania?

 

Co to jest TOTOX?

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA występujące w tranie to składniki, które mają tendencję do utleniania.  Wskutek utleniania powstają produkty uboczne m.in. nadtlenki i reaktywne rodniki, obniżające jakość produktu, mogące uszkadzać narządy i zaburzać funkcje organizmu. 

W związku z powyższym w przemyśle stosuje się indeks TOTOX, czyli wskaźnik oksydacji tłuszczu, określający jakość danego produktu. TOTOX to wartość, która wyraża całkowity stopień utleniania tłuszczu obliczanego jako suma dwukrotnej wartości liczby nadtlenkowej i liczby anizydynowej.  

TOTOX = 2xLN+LA

Wartość TOTOX według światowych organizacji, w tym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), powinna być niższa niż 26 (TOTOX ≤ 26). Produkt, który odpowiada przedstawionej normie to gwarancja najwyższej jakości produktu. W tym miejscu warto zaznaczyć, że tran niezależnie czy jego wartość TOTOX wynosi 4 czy 20 to tak samo wysoko jakościowy i świeży produkt. 

 

Jak wybrać najlepszej jakości produkt?

Polecam szukać produktów przebadanych, spełniających ustalone standardy. Wiele marek, chcąc zwrócić uwagę konsumenta, reklamuje swoje produkty podkreślając niski wskaźnik TOTOX i tym samy  świeżość tranu. Niemniej jednak, każdy produkt spełniający normę jest tak samo świeży i bezpieczny w użyciu.  

Co więcej, sam wskaźnik TOTOX to wartość dynamiczna i zależy od danej partii tranu. TOTOX jak najbardziej daje nam obraz jakości i stabilności produktu, ale nie jest to wartość stała i powinna być przedstawiana raczej jako przedział wartości. 


TOTOX w Tranie Islandzkim Lysi

W przypadku Tranu Islandzkiego Lysi indeks TOTOX jest wyznaczany dla każdej serii produktu i waha się w przedziale od 4 do 16. Dzięki badaniom i spełnieniu ustanowionych norm mamy pewność, że jest to produkt wysokiej jakości i bez szkodliwego wpływu na zdrowie. O jakości tranu Lysi świadczą również walory organoleptyczne: delikatny smak i ledwo wyczuwalna gorycz.


Autorka:
Dr n. farm. Magdalena Jachorska

Piśmiennictwo
1. Scientific Opinion on Fish Oil for Human Consumption. Foo d Hygiene, including Rancidity EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ), European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2010; 8 (10): 1874.
2. Wroniak, M., Kwiatkowska, M., Krygier, K. (2006). Characteristics of selected cold pressed oils. Food . Science. Technology. Quality , 2 (47), 46 – 58
3. Chen J et al. A critical review on the health benefits of fish consumption and its bioactive constituents. Food Chemistry 369 (2022) 130874