Tran jako cenne źródło witaminy D3

witamina d3Witamina D to grupa związków steroidowych. W przyrodzie występuje w 6 formach, przy czym dwie główne to: witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Witamina D jest zaangażowana w liczne procesy fizjologiczne, odpowiada za wzrost kości, funkcjonowanie układu immunologicznego i układu nerwowego. Z uwagi na styl życia, ograniczoną ekspozycję słoneczną, warunki geograficzne, czy pigmentację skóry niedobór witaminy D stał się powszechnym problemem zdrowotnym. Z tego względu, uwzględniając wiek pacjenta, dietę i obecność chorób towarzyszących, rekomenduje się suplementację przez większa część roku.

Witamina D3 jest jednym z nielicznych składników, który może być dostarczany za sprawą syntezy skórnej. Dodatkowo cholekalcyferol dostarczamy wraz z pożywieniem i suplementami diety. Produkty o wysokiej zawartości witaminy D3 to np. tłuste ryby (tuńczyk, łosoś), żółtka jaj, wątroba, produkty mleczne. Wśród suplementów na uwagę zasługują trany, które zawierają witaminę D3 naturalnego pochodzenia. 

 

Znaczenie biologiczne witaminy D

Publikacje naukowe z ostatnich lat jasno wskazują na ogromną rolę witaminy D3 w funkcjonowaniu naszego organizmu. Aktualnie wiemy, że witamina D3:

  • umożliwia prawidłową mineralizację kości;
  • jest regulatorem czynności wewnątrzwydzielniczej trzustki, nadnerczy, tarczycy, przysadki;
  • redukuje ryzyko raka prostaty i jelita grubego;
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy, ma właściwości antyrodnikowe, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne;
  • zmniejsza ryzyko demencji;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1;
  • wpływa pozytywnie na regulację ciśnienia tętniczego i ogranicza rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • jest regulatorem odpowiedzi immunologicznej.

Główne przyczyny niedobory witaminy D

Wiodącą przyczyną niedoboru witaminy D jest ograniczona ekspozycja na światło słoneczne, produkcja endogenna odpowiada bowiem za około 70-80 % całkowitej puli krążącej w organizmie. Na deficyt witaminy D szczególnie narażone są osoby:

  • o ciemnej karnacji,
  • nadmiernie stosujące kremy z filtrem przeciwsłonecznym,
  • zamieszkujące tereny o mniejszej penetracji promieniowania słonecznego,
  • których ubiór zakrywa znaczna część ciała (styl życia, względy religijne).

Aktualne zalecenia dotyczące suplementacji witaminy D w Polsce

Ze względu na powszechnie występujące niedobory, witamina D powinna być uzupełniana za pomocą suplementacji farmakologicznej. Zalecenia dla poszczególnych grup wiekowych wyglądają następująco:

  • niemowlęta 0-6 miesięcy – 400 IU*
  • niemowlęta 6-12 miesięcy – 400-600 IU
  • dzieci 1-3 lata 600 IU
  • dzieci 4-10 lat – 600-1000 IU
  • nastolatki 11-18 lat – 1000-2000 IU
  • dorośli 19-75 lat – 1000-2000 IU
  • seniorzy powyżej 75 lat – 2000-4000 IU

*IU – jednostka międzynarodowa, 1 mikrogram witaminy D to 40 jednostek międzynarodowych

Przyjmując witaminę D warto mieć na uwadze, że jest ona związkiem dobrze rozpuszczalnym w tłuszczach, dlatego suplementowana w dziennej porcji Tranu Lysi jest efektywnie przyswajana przez nasz organizm. Co więcej dla skutecznego wchłaniania witaminy D duże znaczenie ma postać preparatu, w tym wypadku postać płynna suplementu zapewnia skuteczne wchłanianie. 

Jedna lub dwie łyżeczki (zależnie od wieku) Tranu Lysi dziennie skutecznie zwiększają ilość witaminy D3, witaminy A, E i kwasów tłuszczowych z grupy OMEGA-3. W 10 ml (dwie łyżeczki) Tranu Lysi mamy 368  IU witaminy D, w przypadku Tranu Junior Lysi 736 IU. Systematyczna suplementacja Tranu Lysi, zwłaszcza w kontekście powszechnego niedoboru witaminy D, przyczynia się do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Autorka
Dr n. farm. Magdalena Jachorska

Piśmiennictwo:

  1. Evgen B. Sources of vitamin D for humans. Int J Vitam Nutr Res. 2022;92(2):118–125.
  2. Grafka A, Łopucki M, Kuna J, et al. The role of vitamin D in the body. Diagn Lab. 2019;55(1):55–60.
  3. Saponaro F, Saba A, Zucchi R. An Update on Vitamin D Metabolism. Int J Mol Sci. 2020;21(18):6573.
  4. Citko A. Wpływ niedoborów witamin i mikroelementów na występowanie zaburzeń poznawczych w populacji geriatrycznej. Lek w Polsce. 2023;33(1):7–17.
  5. Slinin Y, Paudel ML, Taylor BC, et al. 25-Hydroxyvitamin D levels and cognitive performance and decline in elderly men. Neurology. 2020;74(1): 33–41.
  6. Wawrzyniak A, Mincer-Chojnacka I, Kalicki B, et al. Plejotropowe działanie witamin D i K. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2015;11(4):374–381.
  7. Casseb GAS, Kaster MP, Rodrigues ALS. Potential Role of Vitamin D for the Management of Depression and Anxiety. CNS Drugs. 2019;33(7):619–637.
  8. Bikle DD. Vitamin D Regulation of Immune Function. Curr Osteoporos Rep. 2022;20(3):186–193.
  9. Ismailova A, White JH. Vitamin D, infections and immunity. Rev Endocr Metab Disord. 2022;23(2):265–277.