Znaczenie DHA w ciąży i laktacji: kluczowa rola suplementacji dla zdrowia matki i dziecka

mama z dzieckiemOkres ciąży i laktacji to czas odpowiedzialnych decyzji w kwestii prawidłowego żywienia i właściwego stylu życia. Zbilansowana dieta oraz uzupełnianie niedoborów witamin i składników mineralnych warunkuje prawidłowy przebieg ciąży i połogu. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy uważa się, że suplementacja niedoborowych i ważnych z punktu widzenia rozwoju ciąży i laktacji składników odżywczych: kwasu foliowego, witaminy D, żelaza, DHA, w tej grupie Pacjentów jest niezwykle korzystnym rozwiązaniem.
Składnikiem, na który chce zwrócić szczególną uwagę jest DHA, czyli kwas należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Odpowiednia ilość DHA jest kluczowa dla rozwoju układu nerwowego płodu i noworodka oraz komórek odpowiedzialnych za zmysł wzroku. 


DHA wspiera prawidłowy rozwój:

  • mózgu – odpowiedzialny za myślenie, pamięć oraz inne funkcje kognitywne,
  • móżdżku – odpowiedzialny za równowagę i napięcie mięśniowe dziecka, 
  • rdzenia przedłużonego – rola stymulacji i sygnalizacji mózgu,
  • siatkówki oka – odpowiedzialna za zbieranie bodźców wzrokowych.

 

Rekomendacje
Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej, potrzebnej w ciąży i laktacji ilości DHA. Dlatego tak ważna jest codzienna suplementacja. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników[1] zaleca się:

  • suplementację co najmniej 200 mg DHA u wszystkich ciężarnych,
  • wśród kobiet spożywających małe ilości ryb w ciąży i okresie przedkoncepcyjnym można rozważyć większe dawki DHA,
  • w grupie kobiet obciążonych ryzykiem porodu przedwczesnego stosujemy DHA w dawce 1000 mg/dobę. 


Badania nad kwasem DHA wykazały, że zalecane dawkowanie wpływa na zmniejszenie odsetka porodów przedwczesnych, zapewnia prawidłową masę urodzeniową dziecka i rozwój psychomotoryczny, zmniejsza ryzyko zachorowania w życiu dorosłym na cukrzycę typu I, nadciśnienie i alergie. Co więcej, odpowiednia podaż DHA pozwala na utrzymanie prawidłowego stanu psychicznego u matki w okresie połogu i mniejsze prawdopodobieństwo występowania depresji poporodowej.


Okres laktacji
Poziom DHA w organizmie niemowlęcia jest zależny od przyjmowanych pokarmów. W przypadku podjęcia decyzji o karmieniu piersią, mama nie powinna zapominać o dalszej suplementacji. Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia[2] kobiety karmiące piersią powinny spożywać dodatkowo 100-200 mg DHA/dobę, co jest w stanie pokryć zapotrzebowanie dziecka do ukończenia 2. roku życia (100 mg/dobę). 


Suplementacja
Biorąc pod uwagę szeroko występujące zanieczyszczenia ryb i owoców morza metalami ciężkimi, dioksynami oraz brak kultury jedzenia minimum 2 porcji ryb w tygodniu, słuszne wydaje się uzupełnienie diety naturalnymi i wolnymi od zanieczyszczeń suplementami. Tran Islandzki Lysi o zwiększonej zawartości DHA doskonale wpisuje się w szczególne potrzeby kobiet ciężarnych i karmiących. Formuła tranu Lysi o smaku mango i limonki zawiera aż 1290 mg DHA w 10 ml produktu, a także dawkę witaminy A, D i E. Pozwala uzupełnić codzienną dietę w niezbędne składniki odżywcze, kluczowe dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.


Autorka:
Dr n. farm. Magdalena Jachorska

Piśmiennictwo:
[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2020; 5(4): 170
[2] Znaczenie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w okresie ciąży i laktacji. https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/znaczenie-kwasu-dokozaheksaenowego-dha-w-okresie-ciazy-i-laktacji/ [dostęp 22.03.2024]